Register | Why register? | Login Marketplace Find dental distributors Follow looking4dental on Twitter Facebook

Monde Dental Lab   Facebook

Looking for Dental.com Search engine for Dental Addresses Dental Products Dental Jobs and Dental Calendar

  Home Products Manufacturers Distributors Dental laboratory Dentists Jobs Games News Video Students Marketplace Twitter

  Home Dentalproducts
Acrylics
Dental grey line
Alloys
Dental grey line
Anesthetics and Medication
Dental grey line
Articulating and occlusion
Dental grey line
Attachments
Dental grey line
Biomaterial
Dental grey line
Bruxism
Dental grey line
Cadcam
Dental grey line
Cements
Dental grey line
Clothing
Dental grey line
Cosmetic and Restorative
Dental grey line
Crowns and bridges
Dental grey line
Desinfection and safety
Dental grey line
Disposables
Dental grey line
Education
Dental grey line
Endodontics
Dental grey line
Equipment and furniture
Dental grey line
Finishing and polishing
Dental grey line
Implants
Dental grey line
Impression and Duplicating
Dental grey line
Impr. trays / tray material
Dental grey line
Instruments and Tools
Dental grey line
Insurance and Finance
Dental grey line
Jobs and recruitment
Dental grey line
Magazines
Dental grey line
Oral Care and preventives
Dental grey line
Orthodontics
Dental grey line
Packaging and Distribution
Dental grey line
Raw material and appliances
Dental grey line
Software and Internet
Dental grey line
Teeth
Dental grey line
waxes
Dental grey line
Manage
Login
Register
Your manage page
More
Costs
Advertise
FAQs
About
DentalCatalog
>> Home >> Dental News - Dental Videos

Gaatjes vullen zonder boren?


Placed by : Looking for Dental
26-02-2009

SAMENVATTING
Amerikaanse farmacologen hebben een gen (Ctip2) ontdekt dat de productie van tandglazuur regelt. De afwezigheid van Ctip2 blokkeert de vorming van eiwitten die cruciaal zijn voor de ontwikkeling, functie en structuur van de cellen die tandglazuur maken. Nu de genetische achtergrond van glazuurproductie bekend is, willen de onderzoekers toepassingen voor de tandheelkunde ontwikkelen. In de toekomst moet het mogelijk zijn om vervangend tandglazuur of complete tanden te maken uit stamcellen.

Zou het niet geweldig zijn: pijnloos gaatjes laten vullen bij de tandarts? De ontdekking van een gen dat de productie van tandglazuur regelt, brengt deze mogelijkheid een stap dichterbij. Farmacologen van de Amerikaanse Oregon State University bekeken de functie van het gen in muizen. De resultaten zijn deze week te lezen in vakblad PNAS.

Alternatief voor boren en vullen
Veel mensen hebben problemen met slijtage van het tandglazuur. Te hard poetsen, zuur uit eten of drinken, roken: het zijn allemaal factoren die het tandglazuur kunnen beschadigingen. Zo’n beschadiging is vaak het begin van gaatjes in de tanden. Wanneer een gaatje te groot wordt, is boren en vullen de enige optie. Niet alleen vinden veel patiënten deze behandeling onprettig, onder de vulling kan het gaatje zich ook weer verder ontwikkelen.
Wetenschappers zijn dan ook hard op zoek naar een alternatief voor het traditionele boren en vullen. Het is onderzoekers al gelukt om het binnenste gedeelte van zoogdiertanden te laten groeien in het laboratorium. Het tandglazuur (dat zorgt voor een sterk en blijvend gebit) ontbrak steeds, omdat de genetische basis van de productie van deze beschermlaag nog onbekend was.

Inmiddels weten we wel welk gen de productie van tandglazuur regelt. Het gaat om Ctip2, een transcriptiefactor die ook een rol speelt in de ontwikkeling van de huid en het zenuwstelsel. De Amerikaanse farmacologen vergeleken het gebit van muizen met en zonder Ctip2 expressie. Muizen die het gen missen, hebben allemaal tanden in aanleg. Deze tanden zullen echter nooit functioneel zijn, omdat de glazuurlaag ontbreekt of veel te dun is.

Links: een doorsnede door de tand van een gewone muis. In roze/rood zie je het tandglazuur. Rechts: een doorsnede door de tand van een muis zonder Ctip2. Het roze/rood gekleurde tandglazuur is hier duidelijk in mindere mate aanwezig. Afbeelding: Kolonzhka et al.


Nieuwe aanpak in de tandheelkunde
Ctip2 blijkt een aantal belangrijke genen uit te schakelen. Daardoor missen muizen zonder Ctip2 verschillende eiwitten die cruciaal zijn voor de ontwikkeling, functie en structuur van ameloblasten (de cellen die tandglazuur produceren). Tandglazuur ziet er bij alle zoogdieren, dus ook bij de mens, precies hetzelfde uit. De farmacologen gaan er dan ook vanuit dat Ctip2 in mensen dezelfde functie heeft als in muizen.

Chrissa Kioussi, één van de onderzoekers, is blij met de resultaten: “Nu we op genetisch niveau weten hoe tandglazuur gemaakt wordt, kunnen we stamcellen misschien aanzetten tot de productie van nieuw glazuur.” Op die manier wordt het mogelijk om beschadigingen in het glazuur op een natuurlijke manier te repareren. Zelfs de productie van complete vervangende tanden is dan niet ver weg. Kioussi: “We moeten nog veel werk verrichten voordat we uiteindelijk toepassingen voor mensen kunnen ontwikkelen, maar we verwachten wel dat het ons gaat lukken. Dat zou een hele nieuwe aanpak in de tandheelkunde betekenen.”

Bronnen
Ctip2/Bcl11b controls ameloblast formation during mammalian odontogenesis (Olga Golonzhka et al.), PNAS, 23 februari 2009

Voor de link met foto's klik:
www.kennislink.nl/web/show?id=278442View profile page Looking for Dental
Register Dental Catalog © Looking for Dental since 2004 | About | Contact | Rights / Disclaimer / Privacy Notice | Wallpapers & Banners Hosted by iBBe
 
TandenborstelTandenborstel

Nederlandse vlag Poetstechnieken op LookingforDental.com

De meest gebruikte methoden voor mondhygiëne.
Poetstechnieken streeft ernaar een compleet overzicht te geven van de meest gebruikte methoden voor mondhygiëne.